ç
Dünya genelinde en yaygın kronik hastalıklardan ikisi, obezite ve diyabettir. Diğer yandan bu iki durum birbirini etkilemektedir ve bu nedenle birinin riskini azaltmak diğerinin riskini azaltmaya yardımcı olur.
Obezite Nedir?
Obezite, vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 veya daha büyük olması olarak tanımlanır. Morbid obeziteye sahip kişilerin VKİ’si 40 veya daha fazladır. VKİ, kilonuzu ve boyunuzu baz alarak vücut yağınızı ölçer.
Diyabet Nedir?
Diyabet, kronik olarak yüksek kan şekeri seviyelerini içeren yaygın bir hastalıktır. İki ana diyabet türü vardır:
Tip 1: Vücudunuzun insülin üreten hücrelere saldırdığı otoimmün bir hastalık.
Tip 2: Vücudunuzun insüline dirençli hale geldiği ve kanınızdaki şekerini vücut hücrelerinize alamadığı bir durum.
Gebelik diyabeti adı verilen üçüncü bir diyabet türü, hamile kadınları etkiler ve genellikle doğumdan sonra kaybolur.
Obezite ve Diyabet Nasıl İlişkilidir?
Diyabet ve obezite arasındaki bağlantıya gelince, endişelenmeniz gereken Tip 2 diyabet. Tip 1 diyabet hastalarının çoğu yaşamın erken dönemlerinde gelişir ve gebelik diyabeti sadece hamile kadınlar için geçerlidir.
Obezite ve diyabet arasındaki ortak pay vücut ağırlığıdır. Fazla kilolu olmak sıklıkla diyabete öncülük eden insülin direncine yol açar. Diyabet hastası olan herkes aşırı kilolu değildir, fakat aşırı kilolu veya obez olmak kesinlikle diyabet riskinizi arttırır. Aslında, diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90’ı aşırı kilolu ve obeziteye bağlı diyabet geliştirirler.
Sık Görülen Obezite ve Diyabet Nedenleri
Sadece obez olmak, diyabet riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda her iki hastalık da aynı sebepleri paylaşır. Hem obezite hem de diyabetin nedenleri arasında şunlar vardır:
Özellikle karbonhidrat oranı yüksek olan beslenme alışkanlıkları
Aşırı şekerli yiyecek ya da içecekler tüketmek
Hareketsiz bir yaşam tarzı
Açlığınızı ve metabolizmanızı düzenleyen hormonlarda değişiklikler yaşamak
Obezite ve Tip 2 Diyabet Nasıl Önlenir?
Yaşam tarzınızı kontrol altına alarak obezite ve diyabete karşı önlem alın. Sağlıklı bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite bu iki hastalığa karşı en iyi savunmadır.
Diyet
Obezite ve diyabet riskinizi azaltmak için şok diyetler yapmanız gerekmez. Ancak meyve ve sebzelerden, yağsız protein ve fındıktan, tohumlardan, balıklardan ve yağlardan elde edilen sağlıklı yağlardan oluşan sağlıklı bir diyet yapmanız gerekir.
Egzersiz
Yine, bu iki kronik durum riskini azaltmak için aşırı bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak, her gün 30 dakika yürüyüş yapmak anlamına gelse bile, biraz egzersiz yapmanız gerekir.