Tiroit Bezi vücudumuzu orkestra şefi gibi yönetir!
Tiroid bezinin adeta bir orkestra şefi gibi bedensel fonksiyonların neredeyse tamamını kontrol ettiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş, “Tiroit bezinin az çalışması durumuna ‘’Hipotiroidi’’ denir. Hipotiroidi sinsi ve yaygın bir sağlık sorunudur. Gelişimi de genelde uzun bir zaman diliminde olur, bu da fark edilmesini güçleştirir. Belirtileri farklı hastalıklarla kolaylıkla karıştırılabileceğinden dolayı da teşhisi genellikle atlanabilir.” dedi.
Hipotiroidi kilo almanıza yol açabilir!
Tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmadığına beynin “Hipofiz” adı verilen bölümünden salgılanan “TSH” değerleri ile belirlendiğini belirten Dr. Neslihan Aktaş, ”TSH, Tiroit bezinde hormon üreten yapıları uyararak daha fazla üretilip kana karışmasını sağlar. Tiroit bezi normalden az çalıştığında hipofizden TSH’nin kana verilmesi de artar. Gerekli miktarda tiroit hormonu salgılanamadığında hipotiroidi adı verilen durum gerçekleşir ve dokulara yeterince Tiroit hormonu salgılanamaz. Metabolizma da doğal olarak yavaşlar.” dedi.
Dr. Neslihan Aktaş, Hipotiroidinin yaygın belirtilerini “halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, turuncuya dönen renk değişiklikleri, ses kısıklığı, şişkinlik, el yüz ve gözde şişlik, saçlarda dökülme, uyku bozukluğu, depresyon, adet düzensizliği, kilo artışı, hafıza zayıflığı, vitamin eksiklikleri, terlemenin azalması, cinsel isteksizlik, kolesterol yüksekliği, nabız sayısında azalma, kas krampları, kaşlarda dökülme” şeklinde sıraladı.
Hipotiroidi metabolizmayı yavaşlatır!
Hipotiroidinin en çok şeker hastalarında, kansızlık sorunu yaşayanlarda, 60 yaş üstü kadınlarda, kandaki yağ oranı yüksek kişilerde, adet düzensizliği ve depresyona yatkınlığı olan kişilerde görüldüğünü söyleyen Dr. Neslihan Aktaş, ”Hipotiroidi bebeklerde ve çocuklarda, büyümede ve gelişmede geriliğe neden olabilir. Eğer tedavide geç kalınırsa hipotiroidinin neden olduğu zeka geriliğinin düzelme şansı çok azalır. Yetişkin bireylerde ise vücutta ve metabolizmada genel bir yavaşlama söz konusu olur. Ancak erişkin bireylerdeki hipotiroidi belirtileri tiroit hormonu tedavisi ile büyük oranda düzelir” şeklinde bilgilendirdi.
Ailede tiroit hastalığı varsa dikkat!
Hipotiroidinin en büyük nedeni aile bireylerinde tiroit hastalıklarının görülmesi olduğunu söyleyen Dr. Neslihan Aktaş, “Bağışıklık sisteminin tiroit bezine karşı antikor üretmesi ve tiroit bezini tahrip etmesi de hipotiroidinin en büyük sebeplerinden biridir. Farklı nedenlerle tiroit bezinin tümünün ya da bir kısmının ameliyatla alınması da kişilerde hipotiroidiye neden olabilir. Toksik guatr tedavisini takiben tiroit bezinin tamamına yakınının tahrip olması, diyetle iyot alımının çok yetersiz olması, doğuştan tiroit bezinin olmaması veya tiroit hormonlarının yapımında doğuştan bozukluklar olması diğer sebepler arasındadır” dedi.
TSH değerinizi kontrol ettirin!
Tiroit bezi hormonlarının yeterli salgılanıp salgılanmadığını Serbest T3, Serbest T4 ve hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH testi ile değerlendirildiğini belirten Dr. Neslihan Aktaş, ”Tiroit bezine karşı üretilen antikorlar (AntiTiroglobülin, AntiTPO) ve tiroit ultrasonografisi de yardımcı tanı testleridir. Dünyada ve ülkemizde tarama testi olarak kullanılan TSH testinin anormal olması durumunda diğer yardımcı testlere başvurulur. TSH testiniz 3,90’dan fazla ise tiroit bezinizde bir problem olduğu düşünülebilir.” şeklinde bilgilendirdi.
Hipotiroidi Tedavisi ve Gebelik
Hipotiroidi hastalarında tiroit bezi yıllar içerisinde tahrip olduğu için tiroitin salgılamadığı hormonu yerine koymak gerektiğini belirten Dr. Neslihan Aktaş, “Bu tedavi ömür boyu sürebilir. Tiroit ilaçlarının çoğu gebelikte de kullanılabilmektedir. Gebelik öncesi bu ilaçların dozlarının ayarlaması ve bazı durumlarda ilaç değişikliği yapılması gerekebilir. Tiroit hastası anne adaylarının bu dönemde hem gebelik ihtimalinin daha yüksek olması hem de gebeliğin doğuma kadar sağlıklı devam etmesi için bir iç hastalıkları uzmanına başvurmaları faydalı olacaktır. Bebeğin sağlıklı vücut ve zeka gelişimi için gerekli ideal tiroit hormon değerleri, gebelerde gebe olmayanlardan farklıdır. Bu nedenle gebelik boyunca da muayene ve tetkiklerle tiroit ilaçlarının doz ayarının yapılması anne ve bebek için en doğrusudur.” şeklinde bilgilendirdi.