KIŞA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE GİRİN!
Beslenme ve hayat tarzımızdaki ufak değişikliklerle kış mevsimi hastalıklardan uzak geçirilebilir!
Kış mevsiminin gelmesiyle havalar soğur ve bağışıklık sistemimiz zayıflar. Dolayısıyla hastalıklar bu aylarda daha sık görülür. Peki beslenmemizde ve hayat tarzımızda yapmamız gereken değişiklikler nelerdir? Konu hakkında bilinmesi gerekenleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş anlattı.
Kışa iyi hazırlanmak için bağışıklık sistemini desteklemek gerektiğini belirten Dr. Neslihan Aktaş” Soğuyan havalar, stresli bir yaşam şekli, havaların erken kararmasına bağlı uyku düzenimizdeki değişiklikler ve dengesiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatır. Fakat doğru beslenme ve bilinçli bir hayat tarzıyla kış aylarını hastalanmadan ve ilaç kullanmadan geçirmek mümkündür.” dedi.
Tek Tip Besleniyorsanız dikkat!
Tek tip beslenmenin zararlı olduğuna değinen Dr. Neslihan Aktaş güçlü bir bağışıklık için yapmamız gerekenleri
- “Düzenli ve dengeli beslenin. Et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıl, sebze ve meyveleri mevsiminde ve düzenli olarak tüketin.
- Günde 2,5 ila 3 litre su tüketin.
- Sigara ve alkol kullanmayın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın. Haftada en az 3 gün 30 dk tempolu yürüyüş şart.
- İdeal kilonuzu korumaya dikkat edin.
- Modern hayatta ne kadar zor olsa da stresten uzak durmaya çalışın. Stres dönemlerinde uçuk çıkmasının temel nedeni bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.
- Düzenli ve yeterli uyumaya dikkat edin. Uyku eksikliği hastalıklara davetiyedir.
- Gereksiz antibiyotik kullanmayın. Vücudunuzda hem antibiyotik direnci gelişir, hem de bağırsak floranız bozulup bağışıklık sisteminiz etkilenir.” olarak belirtti.
Antioksidan zengini gıdalarla beslenmekte fayda var.
Antioksidan zengini gıdaların bağışıklığımızı güçlendirmekte kilit rol oynadığını ve özellikle probiyotiklerin de bağışıklık için çok önemli olduğuna değinen Dr. Neslihan Aktaş sağlıklı yaşama dair ipuçlarını
- “Güne kahvaltı ile başlayın.
- Antioksidan alın. Antioksidanlar; bağışıklık sistemi koruyan, bir savaşçı gibi vücudumuzu savunan askerlerdir. Antioksidanların en önemlileri çinko, selenyum, likopen, C ve E vitamini,A vitamini ve beta-karotendir. Kışın bol bulunan ıspanak, semizotu ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler antioksidan zenginidir.
- C vitamin için meyvelerden mandalina ve portakal; sebzelerden limon ve maydanoz tüketin.
- Likopen için domates, kırmızı biber salçası ve greyfurt tüketin.
- E Vitamini için fındık, badem, ceviz ve soframızdan eksik etmememiz gereken zeytinyağını tüketin.
- Beta-Karoten için yemek ve salatalarımızda havuç, turp, ıspanak ve brokoli tüketin.
- Yağda eriyen ve çok güçlü bir antioksidan olan A Vitamini için balık, süt ve yumurta tüketin.
- Omega-3 Yağ Asitlerini ihmal etmeyin. Omega-3 vücutta üretilmez. Dolayısıyla somon ve uskumru gibi balıkları soframıza katalım. Fındık, ceviz ve bademi ara öğün olarak aşırıya kaçmadan tüketelim.
- Tek çeşit beslenmeden uzak durun.
- Ayrıca Ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı veya bol limonlu bir yeşil çay için.
- Güçlü bir bağışıklık sistemi için fonksiyonel gıdalar tüketin. En çok bilinen fonksiyonel gıda probiyotiklerdir. Kefir, yoğurt ve lahana tüketin.” şeklinde sizlerle paylaştı.