Doğru alışkanlıklar ve beslenme şekli ile metabolizma hızınızı artırabilirsiniz!
İlerleyen yaşla birlikte metabolizma hızımız yavaşlar. Masa başı işlerde çalışma, modern yaşam tarzı, yaş, cinsiyet gibi faktörler bu durumda kilit rol oynar. Bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş konu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Metabolizmanın vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için bir gün içerisinde ihtiyacı olan minimum enerji miktarı olduğunu belirten Dr. Neslihan Aktaş “Vücudun gün içinde harcadığı enerji miktarının %60’ı vücudun temel faaliyetlerini sürdürmesi için harcanır. Buna bazal metabolizma denir. Geriye kalan enerjinin % 10’u almış olduğumuz gıdaların emilimi sırasında, geriye kalan % 30’u ise gün içinde bize hareketlilik sağlayan çizgili kaslar tarafından harcanır. Dolayısıyla gün içinde ne kadar hareketli olur ve egzersiz yaparsak, metabolizma hızımız da o kadar artmış olur.” dedi.
Yavaş çalışan Tiroid bezi metabolizmamızı yavaşlatır!
Tiroid bezimiz yavaş çalışıyorsa metabolizmamızın yavaşlayacağını belirten Dr. Neslihan Aktaş, metabolizmanın yavaşlamasının temel nedenlerini
- Yaş: Her yaşın belirli bir bazal metabolizma hızı vardır. En hızlı olduğu dönem 15–30 yaş arasıdır. 30 yaşından sonra metabolizma yavaşlamaya başlar. Özellikle menopoz sonrası metabolizma hızı iyice azalır.
- Genetik: Aile de kilolu olanların çocukları da kilolu olabilir. Bu doğuştan metabolizma hızını etkiler.
- Sürekli kilo alıp vermekte metabolizmayı yavaşlatır.
- Metabolik hastalıklar:
- Tiroid bezinin hızlı çalışması metabolizmayı hızlandırırken; yavaş çalışması yavaşlatır.
- Böbrek üstü bezinden salgılanan kortizon hormonunun fazla olması halinde metabolizma yavaşlar.
- Pankreastan salgılanan İnsülin hormonunun fazlası (Hipoglisemi) da metabolizmayı yavaşlatır.
- Cinsiyet: Erkeklerin hem bazal hem total metabolizma hızı daha fazladır. Bunda erkeklerde bulunan çizgili kasların ağır ve daha güçlü olmasının büyük etkisi vardır.
- Gün içinde aşırı karbonhidrat (Şeker, makarna, pirinç, hamurlu gıdalar tatlılar) metabolizmayı yavaşlatır.
- Stres ve depresyon metabolizmayı yavaşlatır.
- Uzun süreli çok düşük kalorili diyetler metabolizma hızını yavaşlatır.” olarak belirtti.
Haftada 3 gün tempolu yürüyüşte fayda var.
Hayat tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle metabolizma hızımızı artırabileceğimizi belirten Dr. Neslihan Aktaş yapmamız gerekenleri
- Güne uyanır uyanmaz 1 bardak ılık su içerek başlayın.
- Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın! Kahvaltı günün en önemli öğünüdür! Uyandıktan sonra kahvaltınızı ilk yarım saat içerisinde yapmaya özen gösterin.
- Günde 10-12 bardak su tüketin.
- 2,5-3 saatte bir beslenerek, metabolizmanızın düzenli çalışmasını sağlayın.
- Eğer kişinin herhangi bir problemi yoksa gün içerisinde 2 fincan yeşil çay, 2 fincan kahve içebilir.
- Hamur işleri ve şekerli gıdalar metabolizmanızı ağırlaştırır, o nedenle tüketmekten kaçının.
- Et, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi protein ağırlıklı beslenme metabolizmanızı hızlandırır.
- Kışın vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Bu nedenle metabolizmanın canlandırılması için fiziksel aktiviteler artırılmalıdır. Haftanın 3 günü tempolu 45 dakikalık yürüyüşler yapın.
- Lifli besinler tüketin.
- Zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi baharatlar metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Her akşam 1 kâse yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı bu baharat karışımını ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Eğer tiroid ve hipertansiyon hastalığınız yoksa sabahları aç karnına 1 çay kaşığı tere tohumunu çok az balla karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Beslenmenizde kalsiyum miktarının arttırılması yağ yıkımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler. Süt ve süt ürünleri, pekmez, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler iyi birer kalsiyum kaynağıdır.
- Soğan ve sarımsağın içinde yer alan Alicin maddesi kan dolaşımını uyarır, sindirimi harekete geçirir, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını artırır.
- Fazla ya da az uyumak metabolizma hızını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden 6 ila 8 saat arası uyuyun. Vücudumuz için en sağlıklı uyku saatleri ise gece 23.00 – 06.00 arasıdır. Bu saatlerde uyanık olmak metabolizma hızı üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.” şeklinde anlattı.