Diyabet Olabileceğinizi Gösteren İşaretler

Diyabetin büyük bir tehlike olduğu gerçeğini kabul etmek çok önemlidir. Diyabet söz konusu olduğunda, vücut yeterince insülin üretemez veya insülini doğru şekilde işleyemez. Bu, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Kan şekeri seviyelerinin yüksek olması kalp hastalığı, böbrek hasarı, felç, körlük ve diğer birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Çoğu zaman diyabet tehlikesi içinde bulunan hastaların çoğu bu durumu fark edemez. Yine de hastalığı tespit etmenize yardımcı olacak birçok diyabetik belirti mevcuttur. Proaktif olmanıza ve ailenizin sağlığını korumanıza yardımcı olmak için, hangi diyabetik semptomların olası bir sorunu işaret edebileceğini açıklayacağız.

Diyabet Türleri

Farklı diyabet türleri vardır ve riski anlamak için farklılıklarını bilmek önemlidir. Diyabet türleri şu şekildedir:

Tip 1 Diyabet: Bu tip bir diyabet otoimmün bir hastalıktır çünkü diyabetik semptomları çocukluk çağında saptanır. Bağışıklık sistemi, insülini üreten hücreleri tahrip ettiğinde oluşur, bu da vücutta çok az veya hiç insülin bırakmaz.

Tip 2 Diyabet: En yaygın diyabet türüdür ve yetişkinlikte gelişir. Vücut kan şekeri seviyesini düzenlemek için yeterli insülin üretmediğinde veya hücreler insülini düzgün kullanamadığında ortaya çıkar.

Gebelik Diyabeti: Bu diyabet türü hamilelik sırasında veya sonrasında kadınların yüzde 5 ile 10’unu etkiler.

Gözden Kaçırılmaması Gereken Diyabet Belirtileri

Milyonlarca insan diyabetle mücadele etse de çoğu zaman diyabet olduklarının farkına varamıyorlar. Çünkü semptomlarının çoğu basitçe gözden kaçırılıyor. Fakat bir problemin belirtilerini tespit ederek, hastalığı başka koşullara yol açmadan önce yönetebilirsiniz. Ana diyabetik bulgular şunlardır:

Kronik Yorgunluk: Bu en yaygın diyabet belirtilerden biridir. Vücut insüline düzgün tepki veremediğinden, hücreler enerji için ihtiyacınız olan kan şekerini emmez.

Sık idrara çıkma: Kandaki ekstra glikozu elimine etmek için böbrekler daha fazla çalışır ve bu da sık idrara çıkmaya neden olur.

Susuzluk: Vücudun sık sık idrara çıkması nedeniyle daha fazla su içmeniz gerektiğini hissedersiniz.

Açlık: Vücut, insülini doğru şekilde işlemiyor, bu yüzden enerjiye aç.

Bulanık Görme: Devam eden yüksek kan şekeri seviyeleri, göz merceğinin şeklini değiştirmesine ve görüşü etkilemesine neden olabilir.

Kuru, Kaşıntılı Cilt: Kötü dolaşım kaşıntıya neden olurken, işlevsiz ter bezleri cildin tahriş olmasına neden olur.

Uyuşma: Sık rastlanan diyabetik bir semptom, parmaklarda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma hissidir. Bu, bu bölgelere kan akışını kısıtlayan ve sinirlerine zarar veren yüksek kan şekeri seviyelerinden kaynaklanır.

Enfeksiyon: Vücut düzgün çalışmıyor, bu yüzden bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşması daha zor.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Böylelikle diyabet erken evrede teşhis edilerek vğcuda daha az zarar vermesi sağlanır.

Add Your Comment

Ayazağa mah. Azerbaycan cad. No: 3 Blok Kat 12 D: 29- 30

drneslihanaktas.com © 2023. Tüm hakları saklıdır